Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.5.2024, Milan Šurkala, aktualita
Sotva se začíná rozmáhat datové připojení 5G, už se pochopitelně pracuje na jeho nástupci. 6G bylo nyní otestováno v Japonsku a při testu byli schopni dosáhnout vysoké přenosové rychlosti 100 Gbps.
eMKejx (108) | 8.5.202420:00
co sa tyka zariadeni, tak testovali na huawei p70tkach?
Odpovědět0  0
Jojioo (104) | 8.5.20248:16
No konečne sme sa dočkali. Takže čína už asi pilne pracuje na ukradnutí technologie aby sme sa o pár rokov dozvedeli že to vymysleli etnicky nadradenejší zamestnanci huaweju.
Odpovědět0  2
zzw30 (227) | 7.5.202414:03
"Internetové připojení se stále zrychluje, což je potřeba i kvůli rostoucím datovým nárokům.­"

Mezitím u nás v práci:

- ­"Zoptimalizujeme ty webovky a obrázky na nich?­"
- ­"Proč? Vždyť lidi mají rychlé připojení.­"

Myslím, že se to dostalo do spirály :D
Odpovědět1  0
honza1616 (3699) | 7.5.20247:55
Jooo jo, výkon a efektivita při vyšších frekvencích klesá.
2G nám pokrývá celé území, 3G taktéž pokrylo vše a vypnulo se ve prospěch televizního vysílání a stejně 4G nám taky už pokrývá dnes celé území,
5G pokrývá většinu obydleného prostoru díky husté sítí BTS které se 5G signálem téměř překrývají
Ale u 6G to bude horší, to bude fungovat jen ve městech kde jsou BTS téměř na každé větší ulici a nemluvě o výkonu prostupu přes překážky, mimo města kde jsou BTS od sebe i několik kilometrů se s něčím takovým snad ani nepočítá

Pro začátek ­"pouze­" 12GB za sec, to je slušný kam to asi naroste? Na dvojnásobek?
Jen doufám že zde do té doby budou úložiště které to zvládnou zapisovat takovou rychlostí, v počítačích bych se toho nebál, přijdou PCIe6.0 ale v telefonech? To bude pěkné topení
Odpovědět0  1
odb (541) | 7.5.20248:49
Toto nieje na to aby jeden klient vyuzival cele pasmo­/rychlost ale aby si tam vedel nasekat co najviac klientov a kazdemu z nich sa usla este rozumna rychlost.
Aj preto sa tie BTS­-ky zahustuju­(nielen kvoli horsiemu­/kratsiemu dosahu­). Keby ich bolo rovnako ako pri starsich sietach, tak by si nadaval ako pri dedinskom Wifinarovi, ze vecer mas internet ako z cias 56k modemov.

je to rovnake ako pri WIFI, kde nove standardy zefektivnuju komunikaciu, zvecsuju sirku kanala a navysuju frekvencie. Ked chces aby to zvladlo vela klientov­(mal stale rozumne rychlosti­), tak musis zvecsovat pocet AP­-ciek bez ohladu na max. dosah, tak a by to rozumne obsluzilo kazdeho klienta.
Odpovědět2  0
freaky_b (10) | 7.5.202411:09
bohuzel toto o tom pokryti neni pravda, znam mnoho mist, kde je problem vyridit hovor, natoz pouzit data. Bohuzel je tendence, snizovat vyzarovani telefonu a proto, kde se starym telefonem se clovek dovolal, dnes ani carka.
A to nemluvim o oblastech, kde lisky davaji dobrou noc, napr. Pruhonice ulice Pod Valem II je extra problem pro Vodafone a T­-Mobile
Odpovědět1  0
kp0 (49) | 7.5.202415:20
Bohužel je to tak, ale nikdo s tím už nic dělat nebude. Pro těch pár lidí se jim to nevyplatí dobudovat.
Na chalupě si večer otevřu pivo nebo flašku vína místo internetu a práce. A vcelku dobře se s tím vyrovnám. Chápu i mladé, kteří musí být on­-line 366­/8­/25 :­). Tam už by to mohlo způsobit zdravotní komplikace 😂.
Odpovědět0  0
Denethor (5) | 7.5.202417:05
Moje zkusenost je, ze temer vsude kde v CR mam edge je ve skutecnosti i 4G. Potiz je v telefonech, ktere pri detekci slabeho 4G signalu automaticky skoci na edge protoze ma silnejsi signal. V praxi ale plati, ze i na velmi slabem 4G vam data jedou, zatimco edge v prostredi CR na data nejede temer vubec.

Priklad ze zivota ­- na chate kde jezdivam je 4G o sile ­"nula carek­" ktere mi samozrejme telefon okamzite shodi na edge. Kdyz tuto uzasnou ficuru zablokuji a necham tam trvale 4G bez ohledu na silu signalu, internet 4G jede docela obstojne s nula carkami ­(mysleno na zpravy, maily, atd.­) zatimco edge data nejedou vubec ani trochu.
Odpovědět0  0
asip80 (1175) | 7.5.202420:54
Tak kdysi jsem přes EDGE i telefonoval­(skype­), nebo i omezeně hrál online hry a dnes když pošlu prostou zprávu o ­"pár­" bajtech a nebo navážu spojení s nějakým serverem, tak je to malý zázrak, i když mám plný signál :­)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.